Omega 3 zsírsavak fogyasztása
Az omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal. A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban alfa-linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele, szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká, EPA-vá és DHA-vá, ez a folyamat nem hatékony, csupán csak kis részét képes átalakítani a szervezetünk.
Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.
A lakosság nagy része elég sok omega 6 zsírsavhoz jut az étrend által, és jóval kevesebb omega 3-hoz. Szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van. A lakosság jelentős része fordul a halolaj kiegészítők felé, hogy általános egészségi állapotát és teljesítményét javítsa.
A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.
Az omega 3 zsírsavak előnyei közül az izomnövekedést elősegítő hatásától kezdve az izmok glikogéntárolásának elősegítését, az erőnövelő hatását ismerik, és azonnali változást képesek előidézni a zsírégetésben is.Hiánytünete a testzsír megnövekedése is lehet.
Ajánlott napi bevitele az omega 3 zsírsavak esetében 1,6 gramm/nap férfiak és 1,1 gramm/nap nőknek.