Omega 3 zsírsavak és a mentális egészség
Szervezetünkben található zsírokat több csoportba lehet osztani: a telített zsírok, melyek a bőr alatti zsírraktárakban találhatók, ilyen zsír a disznózsír és a vaj. A másik csoport az esszenciális, amit a szervezet nem képes elő- állítani,a többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega 3 és omega 6 zsírsavak, lipidek.
Az esszenciális zsírsavak alkotják a sejtek falát, a sejt- membránokat, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok és információt hordozó molekulák felvételét és leadását. Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA, az omega 6-nak az AA változata a legfontosabb, az agy szárazanyag tartalmának 60%-a DHA és AA.
Az omega 3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát, az így kialakuló tehetetlen állapot vezet a depresszióhoz.