Omega 3 zsírsav a hatékony agyműködés feltétele

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét és az agy táplálékául is szolgálnak. 1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában. A hatékony agyműködés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű omega 3-at fogyasszunk. A koncentráció, a jó memória, a jókedv és jó hangulat, az éles és gyors agyműködés, gondolkodás megfelelő omega 3 mennyiség nélkül lehetetlen.

Az omega 3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát, az így kialakuló tehetetlen állapot vezet a depresszióhoz.

terhessegomega3hiany.jpg

Amennyiben agyunk megkapja a szükséges omega 3 mennyiséget, életminőségünk is megváltozik. A jó memória, a gyors gondolkodás, a fokozottabb odafigyelési képesség, a pozitív hangulat hatással van gondolatainkra, tetteinkre és a munkánkra is.

Már a kismamákban segíti a magzat fejlődését, és csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben a megfelelő látásélesség és a szellemi fejlődés kialakításában van fontos szerepe.

A gyerekek számára 14 éves korukig az optimális bevitel szükséges, mivel a gyerekek agya ebben az időszakban fejlődik a legnagyobb mértékben. A kutatási eredmények is azt bizonyították, hogy azok a gyerekek teljesítettek jobban a problémamegoldó és feladatmegoldó teszteken, akiknek a szervezete rendszeresen jutott omega 3 zsírsavakhoz.

A kutatók megállapították, hogy az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Az omega 3 zsírsavak serkentik a gondolkodásért felelős agy területek működését, ezáltal javul a koncentráló képesség.