Omega 3 zsírsavak

A omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal. A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban alfa-linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele, szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká, mint az EPA és a DHA, ez a folyamat nem hatékony, csupán csak kis részét képes átalakítani a szervezetünk.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz. Ha egyensúlyban lenne ez a két zsírsav az étrendünkben, ami a mai táplálkozásunkról egyáltalán nem mondható el, mert az omega 3 zsírsavakhoz nehezebb hozzájutni, míg az omega 6 zsírsavakat széles körben alkalmazzák, mivel ezek olcsó olajok az élelmiszeriparban.

omega_3_etel.jpg

A lakosság nagy része jelentős mennyiségű omega 6 zsírsavhoz jut és jóval kevesebb omega 3-hoz. Szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van. A lakosság jelentős része fordul a halolaj kiegészítők felé, hogy általános egészségi állapotát és teljesítményét javítsa.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Az omega 3 zsírsavak előnyei közül az izomnövekedést elősegítő hatásától kezdve az izmok glikogéntárolásának elősegítését, az erőnövelő hatását ismerik, és azonnali változást képesek előidézni a zsírégetésben is. Hiánytünete a testzsír megnövekedése is lehet.

Ajánlott napi bevitele az omega 3 zsírsavak esetében 1,6 gramm/nap férfiak és 1,1 gramm/nap nőknek.

Az egyensúlyi állapot nagyon fontos. Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya 3:1 és 1:1 között kell lenni.

A halolaj gyorsan lebomlik fény, hő és fémek hatására.