Omega 3 zsírsavak hatása az időskorban

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai szerint az omega 3 zsírsavakban gazdag étrend, ami főként halak és tengeri állatok fogyasztását jelenti, csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció kialakulásának kockázatát.

A sárgafoltelfajulás vagyis a makuladegeneráció a vakság leggyakoribb oka. Az 1990-es évek elején lefolytatott tanulmány adatait vették alapul a kutatók, melyben a résztvevők egyéves étrendi szokásait célozta.

omega_3_idoes_ember.jpg

Ebben 2400 időskorú egyén szokásait figyelték meg, akik Maryland keleti partján éltek, ahol a tengeri ételek fogyasztása mindennapos, az életkoruk 65 és 84 év között volt.A résztvevők szemészeti vizsgálaton estek át, közülük 450-n szenvednek makuladegenerációban, és 68-nál ez súlyos mértékű volt.

A kutatók megállapították, hogy a betegségben szenvedők jóval kevesebb omega 3 zsírsavat fogyasztottak.

 

A szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, ez vezette arra a feltevésre a kutatókat, hogy az étrend omega-3 tartalma befolyásolhatja a sárgafolt-degeneráció kialakulását.

A keringésen keresztül még számos jótékony hatást fejt ki szervezetünkben.

Az omega 3 fogyasztásával a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el, számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben és testrészben is tapasztaljuk a pozitív hatásokat, ilyenek a szív, a vérerek, az ízületek, a bőr vagy a szemek is.

Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega-6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívritmuszavar, gyulladásos betegségek, immunrendszer problémák, túlzott vérrögképződést is.