Omega 3 fontos szerepe a szervezetünkben

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, de testünk nem képes előállítani őket.

Két esszenciális zsírsavról beszélünk a leggyakrabban, szerkezetükben és a szervezetünkben betöltött szerepükben is különböznek egymástól, linolsav az omega 6 zsírsavak és alfa linolénsav omega 3 zsírsavak.

Fontos szerepet töltenek be a testet alkotó sejtek felépítésében és működésében. Az esszencális zsírsavak egyik fő komponensei a sejtmembránnak. Az emberi szervezet nap mint nap megújítja sejtjeit, minden nap szükségünk van esszenciális zsírokra.

Elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és különböző hormonális folyamatokhoz.

A két esszenciális zsírsav bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra és a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk.Az egyensúlyt a szervezet megfelelő működéséhez a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja.

omega_breakfast.jpg

Étrendünk esszenciális zsírsav tartalma akkor optimális, ha az omega 3 zsírsavak fedezik az energiaszükségletünk minimum 0,2 százalékát, az omega 6 zsírsavak pedig minimum az 1 százalékát.

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, ami segít az egészségünk megőrzésében.

Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.

Segíti a magzat fejlődését a kismamákban, csökkenti a koraszülés kockázatát. A csecsemőkben a megfelelő látásélesség és a szellemi fejlődés kialakításában van szerepe.