Omega 3 növényi forrásai

A növényi források közül a legtöbb omega 3 zsírsavat tartalmaz a len és lenmag olaja, amely a legszélesebb körben elérhető növényi omega 3 forrás.

A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag, a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral.

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz,aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Serkenti az agyműködést, a test koleszterin lerakódását akadályozva oly módon hat a kapilláris vérerek működésére, hogy azok eldugulását az agyban és a vesékben megakadályozza.

oliva_ola_omega_forras.jpg

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat. F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat. Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, akkor hosszabb távon vitaminhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek.

Az olívaolaj igen nagy arányban, 77 százalékban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat. Többszörösen telítetlen zsírsavtartalma 9 százalék, és kevés telített zsírsav található benne.