Ha nincs elég omega 3 zsírsav a szervezetünkben

Szervezetünkben az omega 3 zsírsavak működnek közre létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy némely prosztaglandinok arra is képesek, hogy halomra pusztítsák az emlő, tüdő és prosztatarák sejteket.Az omega 3 zsíroknak a rákgyógyászatban nagy jelentőségük van.

Az omega 6 zsírsavak a szervezet bizonyos funkcióihoz elengedhetetlenek, klinikai vizsgálatok azt igazolták, ha arányuk túl magas az omega 3 zsírsavakhoz képest, akkor gyulladáskeltő prosztaglandinokat is létrehoznak melyek a rákos daganatok kialakulásáért felelősek. Az omega 3 zsírok az omega 6 efféle hatását tartják féken. A rák elleni optimális ellenálló képességhez a 6:1 arány már nem elég, jóval több omega 3 zsírsavat kell, mint omega 6 zsírsavat bevinni minden nap a szervezetbe.

egeszseges_etrend.jpg

A magyar étrend sajnálatos módon szegény omega 3 zsírsavakban, de gazdag omega 6 zsírsavakban, ezért életmódváltás mellet, érdemes étrend-kiegészítők útján fogyasztani.

Valamennyi természetes zsírsav, az omega 3 is úgynevezett cisz- konfigurációban fordul elő, amely illik a szervezetünk sejtjeihez, és lehetővé teszik,hogy a zsírok kifejtsék speciális biológiai tevékenységüket.

Ezt a cisz-konfigurációt teszik tönkre a modern feldolgozási eljárások, mint a hevítés, hidrogénezés, fehérítés és a szagtalanítás.