Omega 3 szerepe a táplálkozásban

A halak értékes forrásai az omega 3 zsírsavaknak, azt nem maguk állítják elő, hanem a táplálékul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.

A növényi zsírokat, kevésbé tekinthetjük hatásosnak, mert azt a szervezetnek kell DHA-vá alakítani.A DHA-t és EPA-t a tengerekben élő mikroalgák állítják elő, a halak elfogyasztják és felhalmozzák szervezetükben.

Az egészséges táplálkozásban kiemelkedően fontos szerepe van a halaknak. Fehérjetartalmuk megegyezik a húsokéval, 20 g/100 g körül.

halolajomega.jpg

A halhús vitamintartalma kitűnő, D-, E-, B-vitaminok, különösen B12 -, és fogyasztásuk hozzájárul a szervezet kalcium, magnézium, vas és főként cink ellátásához is.Vannak zsíros és száraz húsú,kis zsírtartalmú halak.

 

Előbbiekhez tartozik a tengeri halak közül a makréla, hering, tonhal, lazac, az édesvízi halak közül a ponty, harcsa, angolna, a kis zsírtartalmú tengeri halak a tőkehal, hekk, lepényhal, az édesvíziek közül az amur, fehér busa, süllő.

Az édesvízi halakban omega-3 zsírsavak általában nincsenek, vagy csak alig, a busában ki lehetett mutatni kisebb mennyiséget.

A hideg tengeri halak húsában lévő különleges, ún. omega-3 zsírsavaknak számos kedvező hatása van a szervezetre, csökkentik a szérum triglicerid szintet,gátolják a trombogenezist, az arritmiák kialakulását, emellett gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Utóbbi időben kiderült, hogy rendszeres bevitel esetén a koraszülés kockázata is csökken.

Ezek a kedvező hatások heti egyszeri halfogyasztás esetén már jelentkeznek.

Az agy szárazanyag tartalmának 60%-a lipidekből áll, s ezen belül is rendkívül nagy mennyiségben omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz.

Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.

A sejtmembrán alkotja a sejt külső rétegét,rugalmasságának köszönhetően a tápanyagok könnyebben jutnak be a sejtbe, és a felesleges tápanyagok könnyebben képesek távozni.

Elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és különböző hormonális folyamatokhoz.