Omega 3 pozitív táplálkozástani hatásai

Az esszenciális zsírsavak az omega 3, és omega 6, melyek minden sejt számára esszenciálisak és kritikus szerepet játszanak az immun, a szív és ér, az idegrendszer működésében. Testünk nem képes előállításukra, ezért étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani bevitelüket. Mindennapi ételeink nem tartalmaznak elegendő esszenciális zsírsavat.

A zsírsavak omega 3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a lenmagban a lenmagolajban, hideg övi tengerekben élő halfajtákban, mint a lazac, tonhal, pisztráng, óriási laposhal és szardíniában, egyaránt előfordul.

Az omega 6 zsírsavak elsősorban zöldségek olajában található meg, mint a szójabab, kukorica, és a sáfrány. Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik.

Pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítményt és egészségi állapot elérését.

stockvault-seeing-red144093.jpg

Megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket. Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.A koleszterin és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez. Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, fel- gyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.

A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.